Skrive-skisse på hva vi driver med nå..

Tre heiser tre opplevelser.

Etter å ha kommet frem til at vi ville jobbe med førsteinntrykket til Romsås lette vi etter en arena og t-banen ble et opplagt utgangspunkt. Alle (de fleste) kommer gjennom t-banen, gjennom grotten og opp heisene til Romsås-senteret. Kunne vi gjøre noe med lys eller lyd nede i den mørke triste grotten? Vi snakket om generisk lys, opplevelser, lys som viste veien oppover og varme. Vi tok kontakt med Marius Watz og fikk råd om det å jobbe med lyd/bilde i generisk form i offentlig rom. Vi fikk nyss i at en annen gruppe XXX (?) allerede jobbet med å utbedre tbane-rommet til Romsås stasjon, og vi følte kanskje at vi burde ta tak i noe videre, slik at vi til slutt kanskje ville få en fullkommen fornyelse i stedet for konkurranse mellom to ulike parter.
Heisene var interessant for oss. Alle i gruppen var enige om at de var mystiske på et vis. Heisene er identiske. De er svært sterile og kalde og virker som at det går og går og går. Hvor er man egentlig? Det eneste man har sett er t-banen, steinvegger og nå er du i en metallboks som aldri kommer frem. Når du da endelig kommer frem og opp er du fanget i dødens korridor/flyplass.
Her fant vi et fantastisk potensiale til å gjøre noe. Noe som kunne gjøre reisen litt mer interessant. Reisen ville gå raskere om det var noe der. Samtidig har vi våre mottakere fanget, slik at det er enklere å få deres oppmerksomhet. Hva skulle de ellers gjøre der liksom?

Etter en heftig idédugnad mangdag morgen kom vi frem til noen ideer som vi tente på. Vi vil gi bebore og besøkende opplevelser i heisene som peker på de positive aspektene ved Romsås.
Vi synest det var interessant å jobbe med ulike sanser i tillegg til ulike budskap, hver heis ville være en opplevelse i seg selv og en god helhet om du tok deg tid til å oppleve alle sammen.
Videre vil det enkelt og greit gjøre at heisturen oppleves som raskere, som også er positivt.

Heis 1:
Urtehage med frisk luft. Den kunne fungere som en slags «plakat» for parsellhagene som Theo og Simen jobber med. Fokuserer på fremtiden til Romsås med muligheter for dyrking av egen mat, her har folk faktisk muligheter til en hage. Samtidig kan den peke mot kulturen, og da særlig matkulturen som finnes her med «Retter fra Romsås». Kanskje lærer du noe nytt? Du kan lukte og se på urtene (og grønnsaker??) , kanskje lurer du deg til å smake på de også..
Urtene blir plassert i et slags drivhus, et lite akvarium for urter, laget at glass og treverk. Simen har sagt seg villig til å hjelpe oss med å optimalisere forholdene for plantene i den grelle heisen. Løsningen har blitt en boks med lokk på, vi diskuterte litt frem og tilbake, ville folk ramponere dem, eller behandle dem respektfullt? Vi øsnker selvfølgelig at folk skal kunne smake litt, eller ta med en kvast hjem til tomatsuppa si. Videre kunne vi tenke oss en slags bytteordning av planter/urter. Om du tar med deg en avlegger eller en plante til boksen, kan du ta med deg en annen hjem. Kanskje var du lei av planten du hadde, kanskje skal du reise bort i noen uker og vil unngå at den dør eller du rett og slett er ferdig med basilikumen og trenger estragon til bernaisen.
På lang sikt kunne kanskje drivhuset stå på bibloteket eller frivillighetssentralen, tilgjengelig for folket, som inspirasjon, opplysning eller utprøvning av nye smaker.

Heis 2:
De de fleste svarte på da vi lurte på hva som er det positive med Romsås under Kaffe-Taffelen; Naturen/marka/skogen!
Dette ville vi sette fokus på, i stedenfor å ta opp kampen mot det kjedelige kjøpesenteret som alle nevnte som en bisetning etterpå.
Romsås er jo egentlig en portal til skogen! den er så nær og det er så synd at du må gjennom både steingrotte, en klinisk heis og et tomt kjøpesenter for å se det. Derfor ville vi ta med skogen rett inn i heisen. Et flott og korrekt førsteinntrykk.
Mange ideer var fremme på bordet; barnål-lukt, skogstapet, trestubber, lydinstallasjon, granbar på veggene osv. Vi husket hvor god stemning det var på senteret da Oda spillte taffelmusikk på flygelet, så dette prosjektet blir en videreføring av det.
Vi falt på ideen om en lydinstallasjon, som er en subtil måte å oppleve skogen på. Vi brukte to mp3 spillere med ulike lydspor som spiller mot hverandre. Utfordringen for oss var å finne en måte å skjule lydutstyret på som ikke konkurrerte med lyden. Vi skisset på både treplanker opp etter veggene og innhulte trestubber, men da vi hørte lydsporet som Oda mixet sammen var svaret opplagt. En fuglekasse! Nærmere sagt to stykker, en på hver vegg. Fuglekassen har naturlig ett hull, perfekt for høytalerne og vi kunne bruke trevplankene som Mats og Anders dro ned fra skogen den første dagen. En fullkommen avrunding av prosjektet. Mats viste vi kom til å få bruk for dem. Fuglekassene er også morsome fordi de er natur med et arkitektonisk preg, akkurat som Romsås.

Heis 3:
Videreføring av bildeserien vi gjorde med rammeverk; gullramme vs doring. Vi gikk ut å kommenterte hva som var positivt og negativt med Romsås.
Denne gangen setter vi opp tomme rammer som folk kan ta del i og fylle inn innholdet selv. Vi tenkte å lage noen eksempler og oppfordre folk til å bruke dem.
Vi mener at dette burde være oppslagstavla for folk på Romsås, de står jo i heisen og henger likevel. Da kan det godt bli introdusert for hva som skjer/hva folk mener om Romsås. Maziar fortalte også at det var blitt utført studier som beviste at folk rett og slett ikke leste hva som sto på oppslagstavler, men utenfor/i heisen derimot..
Kanskje kan vi få noen til å ta et standpunkt å lufte sine tanker, eller rett og slett ta i et tak å arrangere noe?
Videre kan man også kanskje tenke at det vil minke grafittien i heisen når de blir aktivisert?

Advertisements

One response to “Skrive-skisse på hva vi driver med nå..

  1. Fin oppsumering. Jeg så du hadde spørsmåltegn etter herbarium. Dette er herbarium: http://images.google.com/images?client=safari&rls=en&q=herbarium&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=en&tab=wi
    Veldig fint, men altså ikke det vi har:)

    Kanskje det kan nevnes at Oda sitt flygelspill i gangen var utslagsgivende for å gå for et lydprosjekt.

    Tingene våre begynner å bli bra i mine øyne:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s